Det Azoriska köket

Det Azoriska köket är bastant och rejält, här serveras du stora portioner. Matlagningen är inte speciellt modern utan Azorianerna är hellre trogna öarnas traditioner än låter sig inspireras av det franska köket. Maten är inte speciellt kryddstark.

Fisk och skaldjur

Många restauranger på Azorerna har specialiserat sig på fisk och skaldjur och alla restauranger får färsk fisk levererad varje dag. Det vanligaste tillagningssättet är att grilla fisken och servera den med kokt potatis och sallad. Men tillagningssätten varierar och du kan få fisken kokt, panerad, friterad eller vad du så önskar. Bland skaldjuren är räkor populärast och de finns vanliga små till jätteräkor. En specialitet på Azorerna är cracas som är små blötdjur som lever på klipporna och plockas för hand. Cracas serveras levande och vad man än tycker om detta så bör man prova det när man besöker öarna. Förutom detta så serveras även hummer, musslor och allt som havet har att erbjuda.

Kött och mejeriprodukter

Även köttet på Azorerna håller högsta kvalitet. Korna på Azorerna går ute året runt och föds upp på det gröna gräset, inga tillsatser, inga spannmål, utan bara gräs, vilket ger ett mycket bra och mört kött. Även mejeriprodukterna är mycket bra av samma anledning. På restaurang serveras kött som filé, stek, i gryta eller som korv.

Frukt

Azorerna är även kända för sina frukter, det är få ställen i världen där du kan smaka en så söt och saftig ananas. Frukt serveras ofta som efterrätt på öarnas restauranger.

Drycker

Det går att dricka kranvattnet men de flesta brukar köpa vatten på flaska. Köp gärna en stor dunk på en mataffär och häll över till en mindre flaska som du tar med dig på dagsturer.

På Sao Miguel finns Europas enda te-odling. Det odlas både svart och grönt te. Detta serveras överallt och heter Chá på Portugisiska.

Kaffet på Azorerna är helt ok, prova en espresso eller en Um bica com uma pinga som är ett starkt svart kaffe med några stärkande droppar konjak.

Det finns två lokala ölsorter, Superbock och Superbock. Especial är ett ljust och milt och personligen föredrar jag Superbock.

Det produceras även vin på Azorerna men Azorianerna har aldrig gjort sig ett större namn inom vinproduktion, helt klart värt att prova iallafall, och de lokala vinerna är ofta billigare än importerade. Ett vitt vin som är värt att testa är Terras Lavas från ön Pico. Vill du hellre ha rött så prova med Curral Atlantis och Basalto .

Prova även det lokala ginet, Aquadente. Både hemmatillverkad och industriproducerad Aquadente kan köpas på de flesta mataffärer, i många mindre butiker så låter personalen dig gladeligen provsmaka.

Läs mer

Ana Taveira’s recept på traditionell Azorisk mat [engelska]